Ürün 7 Şubat'ta Türkiye'de.
Nokia'nın dokunmatik ekran macerası 5800 XpressMusic ile başlıyor. Dokunmatik ekran furyasında yavaş ama emin adımlarla ilerleyen Nokia, 5800 modeliyle gönüllerde taht kurabilecek mi, inceliyoruz.
Her şeyden önce, onu kirli elinizle tutmayın. Sonuçta bir dokunmatik ekran ve kirden etkilenmesi çok doğal. Bu modelde ilk kez Symbian 5th Edition sürümü kullanılıyor. Kısacası, Symbian işletim sisteminin dokunmatik ekrana uyarlanmış hali.
5800, Nokia'nın güçlü ve açık kimliğini yansıtıyor.
Genel Özellikleri:
Dezavantajları:
Nokia 5800, ilk dokunmatik ekranlı telefon değil. Ondan önce rakipleri birçok model çıkarmıştı bile. Nokia'nın bu düşüncesinin, rakiplerindeki eksikleri görmek için olduğunu tahmin ediyoruz. Nokia, bu modeliyle Apple iPhone-savar lakabını almak istemiyordu ancak görünüşe göre bu etiketten kurtulamayacak. LG ve Samsung'un dokunmatik modellerini hatırlarsak, pek şık olmayan dokunmatik ekranılardan 8 megapiksellik multimedya canavarlarına kadar seçenekler vardı.
Kutuyu Açıyoruz
Kutu içeriği çok zengin. Öncelikle Nokia 5800 XpressMusic, 8 GB'lık hafıza kartıyla birlikte geliyor. 300 Euro'luk bir telefon için hiç fena sayılmaz. Ayrıca veri transferleri için kullanacağınız bir microUSB kablosu var. Onun dışında pahalı N serisi modellerde standart hale gelen TV çıkışı kablosu ve kulaklık var. Bu kadarı size tahmin etmedi mi? O zaman sizin için bir de dokunmatik ekranı darbelerden koruması için plastik kılıf koymuşlar. Hoş bir sürpriz de her paketten bir masa standı çıkması. Bilek askılı Stylus penası ve yedek Stylus kalemi de unutmayalım. Şarj cihazını ve kullanım klavuzu kitapçıklarını da ekleyerek kutu içeriğini tamamlıyoruz. MiniDVD'nin içinde de bilgisayar senkronize ve fotoğraf düzenleme yazılımları bulunuyor.
Ebatlar
111 x 51.7 x 15.5 mm ebatlarındaki cihaz 109 gram ağırlıkta.
iPhone 3G (üstte), 5800 Xpressmusic (altta)
Tasarım ve Malzeme
İnce ve uzun gövde, bu telefonun en önemli özelliği. Ön kısımdaki 16:9'luk ekran son dönemde çıkan N serisi modellerdeki tabuyu yıkıyor. Donanımsal klavye yok. Cihazın köşelerindeki malzeme N serilerindeki gibi ancak bu sefer daha ucuz görünümlü, lastiğe benzer yumuşak bir malzeme kullanılmışa benziyor. Kırmızı ya da mavi renkler kenarlara hoş bir görünüm vermiş. Tam dokunmatik ekranın üst kısmında kulak hoparlörü, videolu görüşme için ikinci kamera, dokunmaya duyarlı medya tuşu ve birkaç sensör var.
Medya tuşuna bastığınızda medya ve web kısayolları menüsü açılıyor. Ortamdaki ışığı ve yakınlığı algılayıcı sensörler, dokunmatik ekranın ışığının otomatik kapanması için tasarlanmış.
Ekranın altında, çağrı yanıtlama ve reddetme tuşları bulunuyor. Çok sert değiller, dolayısıyla tepkimesi menü tuşlarından daha zayıf. Symbian tuşuna basılı tuttuğunuzda çalışan uygulamaları kontrol etmek ve kapatmak için görev yöneticisi açılıyor. (Bu bir Symbian geleneğidir.)
Telefonun alt kısmında ise profil değişikliği de yapabileceğiniz açma kapatma tuşu, microUSB girişi, şarj girişi ve kulaklık girişi bulunuyor. MicroUSB girişinde plastik koruyucu var. Kulaklık girişini sık sık kullanacağınızı düşünerek herhangi bir koruyucu koymamışlar. Cihaz ne yazık ki microUSB ile şarj edilemiyor.
Sağ tarafa geldiğimizde ise ses kontrol tuşlarını görüyoruz. Onun altında ekran kilidi, en altta ise kamera tuşu var. Ses kontrol tuşları kamera açıkken yakınlaştırma - uzaklaştırma amaçlı kullanılabiliyor.
Sol kısımda ise microSD ve SIM girişleri bulunuyor. Fakat SIM kartı değiştirmek istediğinizde yine de arka kapağı ve bataryayı çıkartmak zorundasınız. Stylus kalemiyle batarya yuvasının yakınındaki küçük deliğe bastırıyorsunuz ve SIM kart çıkıyor. Tüm hayallerimiz suya düşse de alışılmadık bir SIM kart değiştirme yöntemi diyebiliriz. Stylus kalemi koymak için ise sol üst köşede bir yuva var.
En altta ise askılık bağlamak için küçük bir delik var. Burada son olarak söyleyeceğimiz şey ise, stereo hoparlörler telefonun solunda ve sonunda olmak üzere iki küçük delikten oluşuyor.
3 megapiksellik otomatik odaklamalı kamera ise doğal olarak arka tarafta bizi bekliyor. Hemen yanında çift LED flaş ışığı var.
Arka kapağı açtığımızda bataryanın 1320 mAh Li-Ion BL-5J olduğunu görüyoruz. Bu küçük şey bize tam 406 saate kadar bekleme, 8 saat 45 dakikaya kadar konuşma süresi sunuyor. 35 saatlik müzik çalabilme konusunu ise pek gerçekçi bulmuyoruz. Ancak yine de bu rakamların ulaşılabilen en yüksek değerler olduğunu söylemekte fayda var.
Tam ekran modunu, GPS'i, Wireless'ı açmak pil ömrünü azaltacaktır. Normal kullanımda cihazı iki günde bir şarj etmeniz gerekecek.
Ebatlar, kullanıcıları tatmin edecek düzeyde. Özellikle çizgisinden çok uzakta olmadığı için sadık Nokia kullanıcıları tarafından da beğenileceğine eminiz.
Etkileyici Yüksek Çözünürlüklü Ekran
Communicator ve 77xx tablet serilerini saymazsak, 3.2 inçlik ekran şu anda Finlandiyalı üreticinin en büyük ekranlı telefonu. Çözünürlüğü 630 x 640 piksel. Windows Mobile kullanan telefonlar dışında piyasada bu çözünürlükte pek model yok.
Dolayısıyla geniş ve yoğun pikselli ekran, 5800 Xpressmusic modelini bir üst noktaya çıkarıyor. Kontrast ve parlaklık harika! İtiraf etmeliyiz ki OLED bir ekrana benzemiyor. Fakat burada görüntülerden bahsediyoruz, boyuttan değil. Doğrudan günışığı altında maalesef okunabilirlik azalıyor. Nokia 5800 Xpressmusic'te Apple iPhone 3G ve LG Prada'kilerin aksine dirençsel dokunmatik ekran kullanılıyor. (Diğerleri sığal. Evet, biraz teknik bir mesela ama inanın çok önemli değil.) Bu teknoloji, stylus kalem ya da eldivenli parmaklarla kullanıma imkan tanıyor.
Kalemle kullanıldığında rakiplerine göre kesinlikle eşit seviyede. Bunun yanında parmaklarla dokunduğunuzda hassasiyet azalıyor. Bu arada, HTC Touch Diamond da 5800'la aynı teknolojiyi kullanıyor.
Ekranın geribildirimi için 3 farklı titreşim yoğunluğu ayarı var. İlk başta dokunmatik ekranın tepkimelerine alışamayabilirsiniz ama zamanla alışacağınıza emin olabilirsiniz. Fakat yine de en kolay kullanım kalemle sağlanıyor.
Symbian Evrimi
Klasik S60 arayüzü, dokunmatik ekrana uyumluluk ile evrim geçiriyor. Fakat 3. parti uygulamalar konusunda şu anda sıkıntı var. Telefonda önyüklü olarak gelenler dışında dışarıdan yazılım bulmanız biraz zor. Fakat Nokia'nın dokunmatik ekranlı yeni modelleri çıktıkça uygulama sayıları da hızla artacaktır. Bu konuda şu anda iPhone önde.
Kullanıcı Arayüzü
Symbian 5th Editon arayüzü ilk olarak bu modelde kullanılıyor. Diğer sürümlere benzer olarak bekleme ekranında üstte saat, arih, profil ismi, batarya ve şebeke çekim gücü simgeleri yer alıyor. Ana ekran için 3 farklı düzen var. Böylece, isterseniz açık kalan uygulamaların ya da rehberden birkaç kişinin bulunduğu kısayolları bekleme ekranına alabiliyorsunuz. Menü tuşu, ekranın altında, çağrı tuşlarının ortasında. Buna tıklayarak ana menüye erişebiliyoruz. Menüyü kullanırken yabancılık çekmeyeceksiniz.
Mesaj yazarken, ister küçük ya da büyük (hangisini isterseniz) QWERTY (Türkçe desteği var.) klavyeye dokunarak, ister el yazısı olarak yazıyorsunuz. Büyük QWERT klavye seçeneğinde ekranı yatay kullanıyorsunuz. El yazısı tanıma özelliği ise gerçekten başarılı. Fakat bu özelliği kullanabilmeniz için öncelikle el yazısını telefona tanıtmanız gerekiyor. Tüm harfleri tek tek giriyorsunuz. Daha sonra da ne kadar hızlı yazdığınızı belirliyorsunuz. El yazısı tanıma özelliği ile mesajları çok daha hızlı yazabilirsiniz.
E-posta istemcisi ise tüm protokolleri desteklediğinden, hemen hemen her ücretsiz e-posta sağlayıcıyı ekleyebiliyorsunuz. İsterseniz e-postalarınızı belirli aralıklarla kontrol edilebiliyor. Eğer e-posta gönderecek ya da alacakken internet bağlantınız yoksa, internet bağlantınız olduğunda bu işlem otomatik gerçekleşiyor. E-posta okumak bu büyüklükte bir ekranda büyük bir zevke dönüşüyor.
Müzik çalar uygulaması, bir önceki Symbian sürümüyle aynı sayılır. Sadece görsel olarak ufak tefek farklılıklar var ve dokunmatik ekrana uyarlanmış. Fakat biz yine de müzik çaların daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Müzik kütüphanesi, sanatçı, albüm, tarz ve besteci özelliklerine göre şarkıları kategorilendiriyor. Ayrıca kendi çalma listelerinizi de oluşturabiliyorsunuz. Kütüphaneye parça eklemek ise oldukça kolay. Hemen hemen her tür müzik dosyasını çalabiliyor. Halihazırda 5 ekolayzır modu var. Siz de kendi ekolayzır ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Müzik çalar uygulamasını arkaplanda çalışması için küçültebilir ve telefondaki başka işlerinizle ilgilenebilirsiniz.
Ses Kalitesi
Konuşma esnasında karşıdan gelen sese, seviye ve kalite olarak “iyi” denilebilir. Hoparlörler ve müzik kalitesi ise gerçekten çok iyi. Hatta bugüne kadarki Nokia'ların en iyisi diyebiliriz.
Video Oynatıcı
Evet, video oynatıcı var ancak codec desteği çok sınırlı. Mesela DivX ve XviD desteklemiyor. Normalde 3. parti yazılımlarla bu sorun giderilebilir ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi 5th Edition için bu tür uygulamalar henüz geliştirilmedi. Neyse ki PC Suite uygulaması, bilgisayarınızdaki videoları, telefonun desteklediği formatlara çevirebiliyor. Ayrıca en yüksek çözünürlüklü ayarda bile formatlar arası dönüşümlerde çok başarılı sıkıştırma yapabiliyor. Video oynatıcı yalnızca tam ekran modunda çalışıyor. Eğer seyahatinizde video oynatıcınızı yanınızda götürmeyi düşünüyorsanız bir kez daha düşünmelisiniz. Cep telefonunuzda yüksek çözünürlükte video izlemek daha pratik olabilir.
FM Radyo
RDS özelliği de bulunan radyonun uygulaması kullanışlı ve pratik. Otomatik tarama yapabilir ya da elle girebilir, istediğiniz frekansları kaydedebilirsiniz. Ayrıca otomatik geçiş özelliği ile, mevcut frekansın çekmediği durumda başka bir frekansa geçebilirsiniz.
Resim Galerisi
Resim galerisinde diğer N serilerine kıyasla köklü bir değişiklik yapılmamış. Sadece dokunmaya duyarlı olması farklılık yaratmış. 3 boyutlu görünüm modu yok. Resimleri incelerken parmağınızı bir kenardan diğer kenara sürükleyerek diğer resme geçebiliyorsunuz. Dikey ve yatay moda geçişler için de ivmeölçer size yardımcı oluyor. Telefonu yan çevirdiğinizde yatay moda otomatik geçiliyor. Ancak bu özelliği kapatabiliyorsunuz. Resimleri daha net görmek için yakınlaştırma özelliğini kullanabilirsiniz. Bu işlemi yan taraftaki ses kontrol tuşları ile de yapabilirsiniz. Genel olarak resimler arası geçişler yumuşak ve hızlı. Fakat yakınlaştırma oldukça yavaş.
Dosya Yöneticisi
Dosya yönetici yine çok marifetli. Symbian dosya yönetim sistemi ile telefonunuza tam anlamıyla hükmedebilirsiniz. Uygulama, dosyalar ile ilgili taşıma, isim değiştirme, kesme, kopyalama, silme gibi aklınıza gelebilecek tüm işlemleri yapabilmenizi sağlıyor. Ayrıca istediğiniz dosyayı kolayca bulabilmeniz için arama özelliği de var. Kötü özelliği ise, Windows Mobile'daki gibi çoklu seçim yapılamaması.
Kamera: Hayal Kırıklığı
Nokia 5800 Xpressmusic'te 3,15 megapiksellik 2048x 1536 azami çözünürlüklü kamera var. Carl Zeiss optik ve çift led flaş, kameradan ortalamanın üzerinde bir performans beklemenize neden olabilir. Ancak sonuç ne yazık ki hüsran. Kamera arayüzünde önemli değişiklikler var. Flaş dışında tüm ayarlar kendi özel menüsünde bulunuyor. Beyazlık dengesi, zıtlık, ISO ve netlik değerleri elle ayarlanabiliyor.
Kamerada geo-tagging özelliği olmamasına şaşırdık. Asıl endişemiz ise fotoğraf kalitesi; 3 MP'lerin ortalamasının çok altında. Görüntüler bilgisayarı geçtik, telefon ekranında bile kaliteli durmuyor. Makro çekimlerde renkleri pek doğru alamıyor.
Video Kayıt
Telefon 30 fps'de VGA videolar kaydedebiliyor. Bu çerçeve oranı hiç fena sayılmaz. Videolar MPEG-4 formatında kaydediliyor. Ayarlarda ise gece modu, pozlama ve renk efektleri bulunuyor. Ayrıca video çekerken çift LED flaş ışıkları da açabiliyorsunuz.
Bağlantı
Akıllı telefonlar bağlantı konusunda genellikle geniş imkanlar sunarlar. Nokia 5800 Xpressmusic'te de istisna yok, tüm bağlantı yollarını destekliyor. USB ve Bluetooth sürümleri 2.0 ve Bluetooth'ta A2DP özelliği var. Wi-fi, UpnP destekliyor. GPRS, HSDPA'lı 3G ve EDGE ise cabası.
Web Tarayıcı
Web tarayıcı, 3. nesil S60 cihazlardakiyle aynı. Evet, ne yazık ki öyle. Harika bir tarayıcı olabilir ancak dokunmatik bir telefon için daha fazlasını beklerdik. Anlaşılan Nokia, web tarayıcısını dokunmatik ekrana uyarlayacak zamanı bulamadı. Önceki sürümlere göre tek avantajı yüksek çözünürlüklü olması. Nokia'nın bu eksikliği yazılım güncellemeleriyle kapatacağını umuyoruz.
Oyunlar
İvmeölçer tabanlı oyunların Nokia 5800'ın gözdesi olması bekleniyordu. Fakat yönlendirme sensörüyle çalışan yalnızca 2 oyun kurulu geliyor. Bunların dışında bir oyunu ücretsiz olarak Nokia indirme merkezinden yükleyebiliyorsunuz. Daha fazlası için ücret ödemek zorundasınız. Alternatif olarak Java oyunları da deneyebilirsiniz ancak böyle bir telefonda Symbian oyunlar size daha çok keyif verecektir. Telefonda N-Gage serisi oyunlar çalışmıyor. Bundan sonraki N serilerinde de çalışmayacağını düşünüyoruz.
GPS
Dahili GPS alıcı çok iyi çalışıyor. Yüksek çözünürlüklü geniş ekranda haritalara bakmak daha kolay olacağa benziyor. Fakat ücretsiz sesli navigasyon özelliği yok. Nokia Maps 2.0 Touch uygulaması kurulu geliyor. Tahmin ettiğiniz gibi o, Nokia Maps 2.0'ın dokunmatik hâli. Haritalar ücretsiz ancak şehir rehberi, trafik gibi ekstra özellikler için ücret ödemelisiniz. Uydu ve karma görünümleri de içeren 4 farklı mod var. Fakat bunun için internet bağlantısına ihtiyacınız var. Onun dışında 2 ve boyutlu görünüm modları da bulunuyor. Nokia Maps uygulamasına bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Ayrıca telefona uyumlu başka bir harita yazılımını da kullanabiliyorsunuz. Rota planlama özelliği, ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzgün çalışıyor. Genel olarak GPS özelliği iyi ancak 1 yıllık sesli navigasyon ücretinin telefonun fiyatının 3'te biri olması biraz burukluk yaratıyor.
Son Sözler
Firmaya ait ilk dokunmatik ekranlı bir model olduğundan hiç fena sayılmaz. Rakiplerine göre eksileri de var artıları da. Fakat dev cep telefonu üreticisi Nokia'nın, yeni dokunmatik modellerinde bu eksiklikleri kapatacağına eminiz. (En azından umuyoruz.) Xpressmusic artık markalaşma yolunda. Sırf müzik tutkunları için bile çok iyi bir telefon. 5800 için tam anlamıyla “olmuş” diyemesek de 7 Şubat itibariyle ülkemizde satışa sunulduktan sonra satış rakamı olarak belki de zirveyi zorlayacaktır diyebiliriz.
Nokia 5800 Xpressmusic ile çekilmiş fotoğraflar için kaynak sayfasına gözatın.
Kaynak: Nokia 5800 Xpressmusic: Genç Hisset | Cep Telefonu İncelemeleri | İncelemeler
Nokia'nın dokunmatik ekran macerası 5800 XpressMusic ile başlıyor. Dokunmatik ekran furyasında yavaş ama emin adımlarla ilerleyen Nokia, 5800 modeliyle gönüllerde taht kurabilecek mi, inceliyoruz.
Her şeyden önce, onu kirli elinizle tutmayın. Sonuçta bir dokunmatik ekran ve kirden etkilenmesi çok doğal. Bu modelde ilk kez Symbian 5th Edition sürümü kullanılıyor. Kısacası, Symbian işletim sisteminin dokunmatik ekrana uyarlanmış hali.
5800, Nokia'nın güçlü ve açık kimliğini yansıtıyor.
Genel Özellikleri:
- 3.2" 16M-color TFT LCD 16:9 sokunmatik ekran (360 x 640 piksel)
- Symbian S60 5th edition
- ARM 11 369 MHz CPU, 128 MB SDRAM bellek
- 3.2 megapiksel çift LED flaşlı otofokuslu kamera
- 30fps'de VGA video kayıt
- Çift-bant HSDPA'lı 3G desteği
- Dört-bant GSM desteği
- Wi-Fi
- GPS alıcı yeteneği ve Nokia Maps 2.0 Touch
- microSD kart hafıza desteği, 8 GB ek kart ile geliyor
- TV çıkışı
- FM radyo (RDS'li)
- Bluetooth ve USB v2.0
- 3.5mm standart kulaklık jakı
- Mükemmel ses kalitesi
- Sanal QWERTY klavye
- Ekranı otomatik açıp kapatan yakınlık sensörü
- Otomatik ekran döndürme ve harekete dayalı oyunlar için ivmeölçer
- Zengin paket içeriği
- Satın alınabilir derecede fiyat
- Office belgelerini açıcı uygulama
- OVI ve MySpace entegrasyonu (doğrudan video ve resim yüklemek için)
Dezavantajları:
- Sınırlı 3. parti yazılım desteği
- Kullanıcı arayüzü henüz tam oturmamış
- Dokunmatik ekran hassasiyeti sınıfının en iyisi değil
- Kolay arama yok
- Düşük resim kalitesi
- GPS'te konum işaretleme özelliği yok
- Dokunmatik web tarayıcı pek etkileyici değil
- Sesli yol tarifi lisansı yok
- Office belge düzenleyici yok
- miniUSB ile şarj edilemiyor
Nokia 5800, ilk dokunmatik ekranlı telefon değil. Ondan önce rakipleri birçok model çıkarmıştı bile. Nokia'nın bu düşüncesinin, rakiplerindeki eksikleri görmek için olduğunu tahmin ediyoruz. Nokia, bu modeliyle Apple iPhone-savar lakabını almak istemiyordu ancak görünüşe göre bu etiketten kurtulamayacak. LG ve Samsung'un dokunmatik modellerini hatırlarsak, pek şık olmayan dokunmatik ekranılardan 8 megapiksellik multimedya canavarlarına kadar seçenekler vardı.
Kutuyu Açıyoruz
Kutu içeriği çok zengin. Öncelikle Nokia 5800 XpressMusic, 8 GB'lık hafıza kartıyla birlikte geliyor. 300 Euro'luk bir telefon için hiç fena sayılmaz. Ayrıca veri transferleri için kullanacağınız bir microUSB kablosu var. Onun dışında pahalı N serisi modellerde standart hale gelen TV çıkışı kablosu ve kulaklık var. Bu kadarı size tahmin etmedi mi? O zaman sizin için bir de dokunmatik ekranı darbelerden koruması için plastik kılıf koymuşlar. Hoş bir sürpriz de her paketten bir masa standı çıkması. Bilek askılı Stylus penası ve yedek Stylus kalemi de unutmayalım. Şarj cihazını ve kullanım klavuzu kitapçıklarını da ekleyerek kutu içeriğini tamamlıyoruz. MiniDVD'nin içinde de bilgisayar senkronize ve fotoğraf düzenleme yazılımları bulunuyor.
Ebatlar
111 x 51.7 x 15.5 mm ebatlarındaki cihaz 109 gram ağırlıkta.
iPhone 3G (üstte), 5800 Xpressmusic (altta)
Tasarım ve Malzeme
İnce ve uzun gövde, bu telefonun en önemli özelliği. Ön kısımdaki 16:9'luk ekran son dönemde çıkan N serisi modellerdeki tabuyu yıkıyor. Donanımsal klavye yok. Cihazın köşelerindeki malzeme N serilerindeki gibi ancak bu sefer daha ucuz görünümlü, lastiğe benzer yumuşak bir malzeme kullanılmışa benziyor. Kırmızı ya da mavi renkler kenarlara hoş bir görünüm vermiş. Tam dokunmatik ekranın üst kısmında kulak hoparlörü, videolu görüşme için ikinci kamera, dokunmaya duyarlı medya tuşu ve birkaç sensör var.
Medya tuşuna bastığınızda medya ve web kısayolları menüsü açılıyor. Ortamdaki ışığı ve yakınlığı algılayıcı sensörler, dokunmatik ekranın ışığının otomatik kapanması için tasarlanmış.
Ekranın altında, çağrı yanıtlama ve reddetme tuşları bulunuyor. Çok sert değiller, dolayısıyla tepkimesi menü tuşlarından daha zayıf. Symbian tuşuna basılı tuttuğunuzda çalışan uygulamaları kontrol etmek ve kapatmak için görev yöneticisi açılıyor. (Bu bir Symbian geleneğidir.)
Telefonun alt kısmında ise profil değişikliği de yapabileceğiniz açma kapatma tuşu, microUSB girişi, şarj girişi ve kulaklık girişi bulunuyor. MicroUSB girişinde plastik koruyucu var. Kulaklık girişini sık sık kullanacağınızı düşünerek herhangi bir koruyucu koymamışlar. Cihaz ne yazık ki microUSB ile şarj edilemiyor.
Sağ tarafa geldiğimizde ise ses kontrol tuşlarını görüyoruz. Onun altında ekran kilidi, en altta ise kamera tuşu var. Ses kontrol tuşları kamera açıkken yakınlaştırma - uzaklaştırma amaçlı kullanılabiliyor.
Sol kısımda ise microSD ve SIM girişleri bulunuyor. Fakat SIM kartı değiştirmek istediğinizde yine de arka kapağı ve bataryayı çıkartmak zorundasınız. Stylus kalemiyle batarya yuvasının yakınındaki küçük deliğe bastırıyorsunuz ve SIM kart çıkıyor. Tüm hayallerimiz suya düşse de alışılmadık bir SIM kart değiştirme yöntemi diyebiliriz. Stylus kalemi koymak için ise sol üst köşede bir yuva var.
En altta ise askılık bağlamak için küçük bir delik var. Burada son olarak söyleyeceğimiz şey ise, stereo hoparlörler telefonun solunda ve sonunda olmak üzere iki küçük delikten oluşuyor.
3 megapiksellik otomatik odaklamalı kamera ise doğal olarak arka tarafta bizi bekliyor. Hemen yanında çift LED flaş ışığı var.
Arka kapağı açtığımızda bataryanın 1320 mAh Li-Ion BL-5J olduğunu görüyoruz. Bu küçük şey bize tam 406 saate kadar bekleme, 8 saat 45 dakikaya kadar konuşma süresi sunuyor. 35 saatlik müzik çalabilme konusunu ise pek gerçekçi bulmuyoruz. Ancak yine de bu rakamların ulaşılabilen en yüksek değerler olduğunu söylemekte fayda var.
Tam ekran modunu, GPS'i, Wireless'ı açmak pil ömrünü azaltacaktır. Normal kullanımda cihazı iki günde bir şarj etmeniz gerekecek.
Ebatlar, kullanıcıları tatmin edecek düzeyde. Özellikle çizgisinden çok uzakta olmadığı için sadık Nokia kullanıcıları tarafından da beğenileceğine eminiz.
Etkileyici Yüksek Çözünürlüklü Ekran
Communicator ve 77xx tablet serilerini saymazsak, 3.2 inçlik ekran şu anda Finlandiyalı üreticinin en büyük ekranlı telefonu. Çözünürlüğü 630 x 640 piksel. Windows Mobile kullanan telefonlar dışında piyasada bu çözünürlükte pek model yok.
Dolayısıyla geniş ve yoğun pikselli ekran, 5800 Xpressmusic modelini bir üst noktaya çıkarıyor. Kontrast ve parlaklık harika! İtiraf etmeliyiz ki OLED bir ekrana benzemiyor. Fakat burada görüntülerden bahsediyoruz, boyuttan değil. Doğrudan günışığı altında maalesef okunabilirlik azalıyor. Nokia 5800 Xpressmusic'te Apple iPhone 3G ve LG Prada'kilerin aksine dirençsel dokunmatik ekran kullanılıyor. (Diğerleri sığal. Evet, biraz teknik bir mesela ama inanın çok önemli değil.) Bu teknoloji, stylus kalem ya da eldivenli parmaklarla kullanıma imkan tanıyor.
Kalemle kullanıldığında rakiplerine göre kesinlikle eşit seviyede. Bunun yanında parmaklarla dokunduğunuzda hassasiyet azalıyor. Bu arada, HTC Touch Diamond da 5800'la aynı teknolojiyi kullanıyor.
Ekranın geribildirimi için 3 farklı titreşim yoğunluğu ayarı var. İlk başta dokunmatik ekranın tepkimelerine alışamayabilirsiniz ama zamanla alışacağınıza emin olabilirsiniz. Fakat yine de en kolay kullanım kalemle sağlanıyor.
Symbian Evrimi
Klasik S60 arayüzü, dokunmatik ekrana uyumluluk ile evrim geçiriyor. Fakat 3. parti uygulamalar konusunda şu anda sıkıntı var. Telefonda önyüklü olarak gelenler dışında dışarıdan yazılım bulmanız biraz zor. Fakat Nokia'nın dokunmatik ekranlı yeni modelleri çıktıkça uygulama sayıları da hızla artacaktır. Bu konuda şu anda iPhone önde.
Kullanıcı Arayüzü
Symbian 5th Editon arayüzü ilk olarak bu modelde kullanılıyor. Diğer sürümlere benzer olarak bekleme ekranında üstte saat, arih, profil ismi, batarya ve şebeke çekim gücü simgeleri yer alıyor. Ana ekran için 3 farklı düzen var. Böylece, isterseniz açık kalan uygulamaların ya da rehberden birkaç kişinin bulunduğu kısayolları bekleme ekranına alabiliyorsunuz. Menü tuşu, ekranın altında, çağrı tuşlarının ortasında. Buna tıklayarak ana menüye erişebiliyoruz. Menüyü kullanırken yabancılık çekmeyeceksiniz.
Mesaj yazarken, ister küçük ya da büyük (hangisini isterseniz) QWERTY (Türkçe desteği var.) klavyeye dokunarak, ister el yazısı olarak yazıyorsunuz. Büyük QWERT klavye seçeneğinde ekranı yatay kullanıyorsunuz. El yazısı tanıma özelliği ise gerçekten başarılı. Fakat bu özelliği kullanabilmeniz için öncelikle el yazısını telefona tanıtmanız gerekiyor. Tüm harfleri tek tek giriyorsunuz. Daha sonra da ne kadar hızlı yazdığınızı belirliyorsunuz. El yazısı tanıma özelliği ile mesajları çok daha hızlı yazabilirsiniz.
E-posta istemcisi ise tüm protokolleri desteklediğinden, hemen hemen her ücretsiz e-posta sağlayıcıyı ekleyebiliyorsunuz. İsterseniz e-postalarınızı belirli aralıklarla kontrol edilebiliyor. Eğer e-posta gönderecek ya da alacakken internet bağlantınız yoksa, internet bağlantınız olduğunda bu işlem otomatik gerçekleşiyor. E-posta okumak bu büyüklükte bir ekranda büyük bir zevke dönüşüyor.
Müzik çalar uygulaması, bir önceki Symbian sürümüyle aynı sayılır. Sadece görsel olarak ufak tefek farklılıklar var ve dokunmatik ekrana uyarlanmış. Fakat biz yine de müzik çaların daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Müzik kütüphanesi, sanatçı, albüm, tarz ve besteci özelliklerine göre şarkıları kategorilendiriyor. Ayrıca kendi çalma listelerinizi de oluşturabiliyorsunuz. Kütüphaneye parça eklemek ise oldukça kolay. Hemen hemen her tür müzik dosyasını çalabiliyor. Halihazırda 5 ekolayzır modu var. Siz de kendi ekolayzır ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Müzik çalar uygulamasını arkaplanda çalışması için küçültebilir ve telefondaki başka işlerinizle ilgilenebilirsiniz.
Ses Kalitesi
Konuşma esnasında karşıdan gelen sese, seviye ve kalite olarak “iyi” denilebilir. Hoparlörler ve müzik kalitesi ise gerçekten çok iyi. Hatta bugüne kadarki Nokia'ların en iyisi diyebiliriz.
Video Oynatıcı
Evet, video oynatıcı var ancak codec desteği çok sınırlı. Mesela DivX ve XviD desteklemiyor. Normalde 3. parti yazılımlarla bu sorun giderilebilir ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi 5th Edition için bu tür uygulamalar henüz geliştirilmedi. Neyse ki PC Suite uygulaması, bilgisayarınızdaki videoları, telefonun desteklediği formatlara çevirebiliyor. Ayrıca en yüksek çözünürlüklü ayarda bile formatlar arası dönüşümlerde çok başarılı sıkıştırma yapabiliyor. Video oynatıcı yalnızca tam ekran modunda çalışıyor. Eğer seyahatinizde video oynatıcınızı yanınızda götürmeyi düşünüyorsanız bir kez daha düşünmelisiniz. Cep telefonunuzda yüksek çözünürlükte video izlemek daha pratik olabilir.
FM Radyo
RDS özelliği de bulunan radyonun uygulaması kullanışlı ve pratik. Otomatik tarama yapabilir ya da elle girebilir, istediğiniz frekansları kaydedebilirsiniz. Ayrıca otomatik geçiş özelliği ile, mevcut frekansın çekmediği durumda başka bir frekansa geçebilirsiniz.
Resim Galerisi
Resim galerisinde diğer N serilerine kıyasla köklü bir değişiklik yapılmamış. Sadece dokunmaya duyarlı olması farklılık yaratmış. 3 boyutlu görünüm modu yok. Resimleri incelerken parmağınızı bir kenardan diğer kenara sürükleyerek diğer resme geçebiliyorsunuz. Dikey ve yatay moda geçişler için de ivmeölçer size yardımcı oluyor. Telefonu yan çevirdiğinizde yatay moda otomatik geçiliyor. Ancak bu özelliği kapatabiliyorsunuz. Resimleri daha net görmek için yakınlaştırma özelliğini kullanabilirsiniz. Bu işlemi yan taraftaki ses kontrol tuşları ile de yapabilirsiniz. Genel olarak resimler arası geçişler yumuşak ve hızlı. Fakat yakınlaştırma oldukça yavaş.
Dosya Yöneticisi
Dosya yönetici yine çok marifetli. Symbian dosya yönetim sistemi ile telefonunuza tam anlamıyla hükmedebilirsiniz. Uygulama, dosyalar ile ilgili taşıma, isim değiştirme, kesme, kopyalama, silme gibi aklınıza gelebilecek tüm işlemleri yapabilmenizi sağlıyor. Ayrıca istediğiniz dosyayı kolayca bulabilmeniz için arama özelliği de var. Kötü özelliği ise, Windows Mobile'daki gibi çoklu seçim yapılamaması.
Kamera: Hayal Kırıklığı
Nokia 5800 Xpressmusic'te 3,15 megapiksellik 2048x 1536 azami çözünürlüklü kamera var. Carl Zeiss optik ve çift led flaş, kameradan ortalamanın üzerinde bir performans beklemenize neden olabilir. Ancak sonuç ne yazık ki hüsran. Kamera arayüzünde önemli değişiklikler var. Flaş dışında tüm ayarlar kendi özel menüsünde bulunuyor. Beyazlık dengesi, zıtlık, ISO ve netlik değerleri elle ayarlanabiliyor.
Kamerada geo-tagging özelliği olmamasına şaşırdık. Asıl endişemiz ise fotoğraf kalitesi; 3 MP'lerin ortalamasının çok altında. Görüntüler bilgisayarı geçtik, telefon ekranında bile kaliteli durmuyor. Makro çekimlerde renkleri pek doğru alamıyor.
Video Kayıt
Telefon 30 fps'de VGA videolar kaydedebiliyor. Bu çerçeve oranı hiç fena sayılmaz. Videolar MPEG-4 formatında kaydediliyor. Ayarlarda ise gece modu, pozlama ve renk efektleri bulunuyor. Ayrıca video çekerken çift LED flaş ışıkları da açabiliyorsunuz.
Bağlantı
Akıllı telefonlar bağlantı konusunda genellikle geniş imkanlar sunarlar. Nokia 5800 Xpressmusic'te de istisna yok, tüm bağlantı yollarını destekliyor. USB ve Bluetooth sürümleri 2.0 ve Bluetooth'ta A2DP özelliği var. Wi-fi, UpnP destekliyor. GPRS, HSDPA'lı 3G ve EDGE ise cabası.
Web Tarayıcı
Web tarayıcı, 3. nesil S60 cihazlardakiyle aynı. Evet, ne yazık ki öyle. Harika bir tarayıcı olabilir ancak dokunmatik bir telefon için daha fazlasını beklerdik. Anlaşılan Nokia, web tarayıcısını dokunmatik ekrana uyarlayacak zamanı bulamadı. Önceki sürümlere göre tek avantajı yüksek çözünürlüklü olması. Nokia'nın bu eksikliği yazılım güncellemeleriyle kapatacağını umuyoruz.
Oyunlar
İvmeölçer tabanlı oyunların Nokia 5800'ın gözdesi olması bekleniyordu. Fakat yönlendirme sensörüyle çalışan yalnızca 2 oyun kurulu geliyor. Bunların dışında bir oyunu ücretsiz olarak Nokia indirme merkezinden yükleyebiliyorsunuz. Daha fazlası için ücret ödemek zorundasınız. Alternatif olarak Java oyunları da deneyebilirsiniz ancak böyle bir telefonda Symbian oyunlar size daha çok keyif verecektir. Telefonda N-Gage serisi oyunlar çalışmıyor. Bundan sonraki N serilerinde de çalışmayacağını düşünüyoruz.
GPS
Dahili GPS alıcı çok iyi çalışıyor. Yüksek çözünürlüklü geniş ekranda haritalara bakmak daha kolay olacağa benziyor. Fakat ücretsiz sesli navigasyon özelliği yok. Nokia Maps 2.0 Touch uygulaması kurulu geliyor. Tahmin ettiğiniz gibi o, Nokia Maps 2.0'ın dokunmatik hâli. Haritalar ücretsiz ancak şehir rehberi, trafik gibi ekstra özellikler için ücret ödemelisiniz. Uydu ve karma görünümleri de içeren 4 farklı mod var. Fakat bunun için internet bağlantısına ihtiyacınız var. Onun dışında 2 ve boyutlu görünüm modları da bulunuyor. Nokia Maps uygulamasına bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Ayrıca telefona uyumlu başka bir harita yazılımını da kullanabiliyorsunuz. Rota planlama özelliği, ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzgün çalışıyor. Genel olarak GPS özelliği iyi ancak 1 yıllık sesli navigasyon ücretinin telefonun fiyatının 3'te biri olması biraz burukluk yaratıyor.
Son Sözler
Firmaya ait ilk dokunmatik ekranlı bir model olduğundan hiç fena sayılmaz. Rakiplerine göre eksileri de var artıları da. Fakat dev cep telefonu üreticisi Nokia'nın, yeni dokunmatik modellerinde bu eksiklikleri kapatacağına eminiz. (En azından umuyoruz.) Xpressmusic artık markalaşma yolunda. Sırf müzik tutkunları için bile çok iyi bir telefon. 5800 için tam anlamıyla “olmuş” diyemesek de 7 Şubat itibariyle ülkemizde satışa sunulduktan sonra satış rakamı olarak belki de zirveyi zorlayacaktır diyebiliriz.
Nokia 5800 Xpressmusic ile çekilmiş fotoğraflar için kaynak sayfasına gözatın.
Kaynak: Nokia 5800 Xpressmusic: Genç Hisset | Cep Telefonu İncelemeleri | İncelemeler
0 yorum:
Post a Comment